.Afrohår


AFROHÅR - Ett mycket lockigt hår!

Människor med bland eller afrohår är många i vårt avlånga land. Tack vare en ökad invandring från varmare kontinenter har vi de senaste seklerna fått ta del av inte bara underbara nya kulturer och tankesätt utan också fått en bro över till de länder som förr låg så fjärran. Blandningen av olika nationaliteter och ursprung är dock inte alltid bekymmersfri, ett av de problem som kan uppstå är en helt ny typ av hårkvalitet dvs blandhår och kunskap om skötsel av etniska hårsorter på frisörsalongerna. Hårteknikerna världen över har varit snabba med att framställa hårvårdande salongsprodukter för alla sorters hår. När det gäller skötsel av blandhår och afrohår måste man dock välja sina skötselprodukter med allra största omsorg. Det är mycket viktigt att man använder rätt styrka på permanenter och även efterbehandling produkter som återfuktar håret.

När det gäller den konstnärliga delen såsom flätor, weave och design har man som frisör oftast ett djupt intresse i detta. Men det som skiljer salongerna emellan är kunskap om hår och hårets beteende. Vi på salong Blacknuss Hair´n´Care ger dig alltid råd innan din behandling och tips för skötsel av ditt hår samt rekommenderar passande produkter och efter behandlingar. Det finns mycket man kan göra med afrohår. Det finns praktiskt taget ingenting man inte kan göra, endast din fantasi sätter gränserna.

Prata med din frisör på BHC om bästa alternativ för dig!

Afrohår

FAKTA OM HÅRET


Ett afrohår är ett tjockt och smålockigt hår, täcker hårbotten för att skydda mot den starka sol som oftast finns i de länder där människor med afroursprung lever. Håret är också det torraste av alla kända hårsorter och måste behandlas försiktigt.

Vi tycker att det är viktigt att inte glömma bort den vetenskapliga biten. Om du förstår hur ditt hår och din hårbotten fungerar förstår du också hur ditt hår fungerar. Oavsett vilka egenskaper ditt hår har, kan du troligtvis skylla på dina föräldrar, för det är generna som bestämmer om du får till exempel envisa lockar eller rött hår eftersom dessa egenskaper ärvs av föräldrarna. Ditt hår är som en hälsobarometer som påverkas av kost, sjukdom, medicinering och miljöfaktorer.

Hår utvecklas och växer i en hårsäck. Hårsäcken har ett tillväxtcentrum, en papill, som suger upp näringsämnen och som kontinuerligt skapar celler som tränger upp ur huden. Det är denna ständiga biologiska process som får håret att växa.

Alla människor har cirka 85 000-140 000 hårstrån på huvudet
Håret växer cirka 1-1,5 cm per månad
Efter 3-7 år dör hårsäcken och hårstrået faller av naturligt
Hårsäcken förnyas sedan och nytt hår växer ut
Normalt tappar du 100-150 hårstrån helt naturligt varje dag

Hårväxten påverkas av ålder, vitaminer, hormoner och arvsanlag.
Hår växer i cykler. Hårsäckarna kan vara aktiva eller vilande. För det hår som växer på huvudet är växtcykeln ända upp till 7 år och 90 % av håret är aktivt (växande) medan resterande 10 % är vilande. Hur mycket hår man har beror på hur många hårsäckar som är i aktiv fas och hur tätt de sitter. Hur långt håret blir beror på hur fort det växer och hur lång växtcykeln.

Hårbotten är full av hårsäckar som befinner sig i olika stadier av denna cykel, vilket garanterar en jämn hårtillväxt. Man kan dela in hår i tre kategorier. Det kan emellertid finnas stora skillnader inom dessa grupper:

Kaukasisk-europeiskt hår: har ett ovalt eller avsmalnande tvärsnitt.
Asiatiskt hår: har vanligtvis ett runt tvärsnitt.
Afrikanskt hår: har ett mycket ovalt tvärsnitt och tenderar att vara mycket lockigt.

Hårsäckens form, storlek och böjning avgör hur varje enskilt hårstrå ser ut, och tvärsnittet av hårstrået avgör hårtypen. Mörkhåriga personer har tjockast hår, följt av brunetter. Blondiner kan ha fler hårstrån, men dessa är även tunnast. Hårtillväxt och struktur kan påverkas av hälsa, näringstillförsel, medicinering och stress. En frisk hårbotten, god näringstillförsel och att undvika negativ yttre eller inre påverkan ger ett fantastiskt, hälsosamt och vackert hår. Du är vad du äter, även när det gäller håret, så var noga med att din kost innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler.

Den perfekta energidrinken för håret består av:

*C-vitamin (75 mg/dag)
finns i apelsiner och kokt broccoli
*Biotin (100 mg/dag)
finns i ägg, jäst, jordnötter, blomkål
*Järn (15 mg/dag)
finns i rött kött, fullkornsbröd och fiberrika flingor
*Zink (15 mg/dag)
finns i rött kött, fågel, kikärtor, bönor
*Folsyra (300 mg/dag)
finns i jäst, lever, linser, sparris, apelsiner, citroner

Med hjälp av en näringstabell kan du enkelt räkna ut vilken mat som innehåller dessa näringsämnen och i vilken koncentration. Det bästa valet är bladgrönsaker, frukt, mjölk, soja, fullkornsprodukter, fisk och fågel. En planerad och balanserad kost är din bästa garanti för ett friskt och vackert hår!

Se upp för de vanligaste symptomen på skadat hår: glanslöst, torrt, styvt och strävt hår som tar längre tid att torka, har kluvna hårtoppar som lätt går av. Orsaker till skadat hår kan vara t ex

-Kamning bakåt eller för mycket borstande, strama tofsar, klämmor
-Kemikalier, för starka permanenter
-Hårstrået är ej återfuktat
-Miljöfaktorer som sol, havsvatten, klor och värme
-Fuktighet (endast i kombination med mekanisk påfrestning)
-Dålig hälsa

Barkhinnan på ett normalt hårstrå består av ungefär tio lager med celler. I skadat eller behandlat hår finns det färre lager, vilket innebär att håret är försvagat och att cortex har förlorat sitt naturliga skydd. Hår i riskzonen har bl a

Kluvna hårtoppar som kräver balsambehandling
Sprött hår som behöver behandlas med vårdande produkter eller klippas regelbundet
Grått hår, behandlat genom färgning

Salongen har ett stort utbud av hårvårdsprodukter som är specifikt anpassade till olika hårtyper för ett hälsosamt och vackert hår.


Hårets färg


Din naturliga hårfärg beror på mängden melanin i håret. Ju mer melanin, desto mörkare hår.
Det finns två typer av melanin.

Eumelanin: ett svartbrunt pigment som bestämmer intensiteten.
Phaeomelanin: ger blond och röd färg.

Varför blir håret grått?
Grått hår uppstår när melaninproduktionen minskar i roten. När håret blir grått beror också på generna. Grått hår är därför inte enbart ett tecken på åldrande.

Varför har mörkt hår mer glans än ljust hår?

Hårets glans beror på melanin pigmentens täthet i cortex och på den färglösa barkhinnan som täcker varje hårfiber. Om barkhinnan är ojämn tar den emot och absorberar ljuset, vilket får håret att se glanslöst ut. Om barkhinnan är jämn reflekterar den ljuset och ger en hälsosam glans och framhäver färgpigmenten.

Afrohår

Några saker att tänka på vid val av produkter för afrohår


Majoriteten av alla hårprodukter ute på marknaden idag innehåller ut torkande ämnen. Oavsett vad du ska handla inom hårväg; shampoo, balsam, inpackning, mousse, gelé, vax, silikondroppar eller spray så finns det 5 viktiga ord du bör lära dig att komma ihåg.

*Alcohol Denat
*Sodium Lauryl Sulfate
*Sodium C14-16 Olefin Sulfate
*DMDH Hydantoin
*Sodium Laureth Sulfate (till en viss mån)

De tre understa ingredienserna (förutom Sodium Laureth Sulfate) är syntetiska rengöringsämnen och sammansättningar som kan vara tuffa för hud och hår, och som ofta används i butiksshampoon för att de är billiga att producera (den ständiga bortförklaringen inom skönhetsindustrin). Sodium lauryl sulfate och sodium laureth sulfate är bra på att irritera och inflammera hårbottnen, torkar ofta ut hårets naturliga oljor och brukar svida när man får det i ögonen. Å andra sidan skummar de upp lätt, rengör noga och håller ihop väl, och på grund av detta är de väldigt svåra att undvika.

En del shampoon balanserar sulfaterna med mildare ämnen som tex cocoamider (cocoamides). Shampoon som listar en cocoamid före en sulfat är mildare, och dyrare. Sodium lauryl sulfate är den tuffaste och bör undvikas helt. Om du inte hittar ett shampoo utan sulfater, välj det mildare alternativet: sodium laureth sulfate, och helst med en cocoamid listad innan.

Om du har färgat hår ska du även undvika ämnen som:

*Castile soap, Castile oils
*Glycerin

Undvik även så kallade *Clarifying (klargörande) shampoon. Dessa kommer att bleka färgen i ditt hår.

Lika väl som du bör undvika tuffa syntetiska ämnen, bör du också leta efter vårdande ämnen. Shampoon med tillräckligt höga mängder växtextrakt binder och bevarar fukt, hindrar det från att torka ut och gör så att håret inte bara känns och ser friskt ut, utan också ser till att bli det. Så leta efter hårprodukter som innehåller växtextrakt som:

*Sweet Almond oil (mandelolja)
*Jojoba
*Avokado
*Tea Tree oil
*Peppermint oil
*Carrot extract
*Horsetail extract
*Lavender
*Rosemary
*Kelp

Se till att de listas relativt högt upp på innehållsförteckningen för att de ska göra någon nytta.

Andra extravårdande ämnen som du bör leta efter är:

*Wheat Germ Protein och *Keratin: som ger volym och bäddar in håret.
*Hydrolyzed Soy Protein: som reparerar slitet hår.
*Panthenol / Pro-vitamin B5: som verkligen stärker håret.

När det kommer till balsam, leta efter vårdande ämnen som:

*Collagen
*Keratin
*Mino Acids
*Panthenol / Pro-vitamin B5
*Dimethicone: som är en slags sammansättning av silikon och som slätar till det fransiga, yttersta lagret av hårstrået, samt återställer lyster och glans. Det hjälper också till att reducera den slitande effekten av borstning, föning och styling.

Din frisör på BHC hjälper dig i ditt val av produkter på salongen som passar just DITT hår!


ANTIOXIDANTER OCH HUR VIKTIGA DE ÄR


Antioxidanter är molekyler som förebygger oxidation i cellerna. De anses bekämpa de skadliga fria radikalerna samt anses centrala för en långlivad hälsa. Vitaminerna A, C, E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de absolut viktigaste antioxidanterna. Mineralerna selen, zink, koppar samt magnesium ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper. Coenzymet Q10 är en antioxidant som kroppen kan producera själv, men som avtar med stigande ålder. Mat som har en stark kraftig färg är ofta goda antioxodanter t ex röd eller grön. Grönt Te är t ex en superantioxidant! Antioxidanter finns i frukt och bär såsom Acai som också är en superantioxidant och bladgrönsaker såsom spenat. Alla kålväxter är superantioxidanter. Betakaroten innehåller gula och röda växtfärgämnen och är även bra antioxidanter exempelvis morötter och granatäpplen. Antioxidanter finns även i nötter och frön. Kroppen kan även framställa antioxidanter själv, så kallade kroppsegna antioxidanter! Antioxidanter från maten förbättrar kroppens förmåga att framställa dessa kroppsegna antioxidanter, därför ska du tänka på vilka antioxidanter din mat innehåller. Kroppen försöker alltid själv balansera och skapa de kroppsegna antioxidanter som behövs för att binda de fria radikalerna, vid kroppslig obalans så kan de fria radikalerna skapa sjukdomar i kroppen t ex cancer.

Antidoxidanter är bra för att:

-motverka hjärt- och kärlsjukdomar, för tidigt åldrande, grått hår, grå starr, inflammationer och är förebyggande mot cancer.

Tänk på att:

-Grönt te har 6 gånger mer antioxidantisk effekt än svart te. Rött vin är en god antioxidant och kan med fördel intas några gånger i veckan i mindre mängd. Även kaffe anses ha antioxidantiska egenskaper. Rökning ökar antalet fria radikaler och är därför INTE bra.

Det finns ett flertal andra ämnen i vår kost som räknas som antioxidanter.
Lykopen som finns i tomater och flavonoider som finns i soja, rödvin, svart och grönt te är några av dessa antioxidanter. Det finns även gott om selen i fisk. Svavel ingår i många antioxidanter. Glutation och liponsyra är en typ av antioxidanter som kroppen kan producera själv.

Fria radikaler

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna (syreradikalerna) som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. De fria radikalerna finns naturligt i kroppen och det livsviktiga syret som vi inandas behövs för att kunna skapa dessa. De fria radikalerna har ett ojämnt antal elektroner och är starkt reaktionsbenägna. Vid ett överskott av radikaler kan kroppen skadas. Vår kropp oxiderar då inifrån och åldras på det sättet snabbare!

Vi har ett visst behov av fria radikaler. De bekämpar svampar, bakterier och virus och är bra för immunförsvaret, men i sin negativa form kan radikalerna angripa arvsmassan, DNA och anses även kunna skapa cancer. Radikalerna anses påskynda åldrandet och kunna ge en massa följdsjukdomar såsom allergier, reumatism,diabetes, tidigt grått hår, Parkinson, MS m fl

De fria radikaler ökar betydligt vid stress samt om man har toxiner i form av tungmetaller lagrade i kroppen. Tungmetaller är mineraler som kroppen inte har något behov av och som finns som överskott i kroppen. Stor risk anses dessa ha när de inte är organiskt bundet i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller. Exempel på tungmetaller är kvicksilver, bly men kan även vara järn, koppar och zink m fl när dessa inte är organiskt bundna i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller.

Friterad mat, luftföroreningar, kemikalier av olika slag, alkohol är även källor till fria radikaler. Starkt klorerat vatten, avgaser och tobak innehåller också höga halter av syreradikaler.

De fria radikalerna som har underskott på elektroner blir positivt laddade. Detta innebär också att de verkar försurande på kroppen när de fått ett lägre PH-värde, se syra/basbalansen. T ex atomen väte består av en elektron och en proton när den är i balans, den har då beteckningen H. Om den skulle mista sin negativt laddade elektron så skulle den få beteckningen H+ som är en positivt laddad vätejon. Denna är försurande och frätande för kroppen, och gör så att kroppen oxiderar, rostar inifrån. Ju fler fria positiva vätejoner desto sämre. Elektroner har den förmågan att de vill verka i par kring en atom, och om obalans uppstår så försöker de ta en elektron från en annan atom eller molekylär förening, därvid uppstår obalans där istället. Detta kan leda till en lång kedjereaktion där fria radikaler bildas och i slutändand kan detta leda till att celler skadas och mutationer uppstår, vilket är en grogrund för cancer och andra elakartade sjukdomar. Exempelvis den fria radikalen i joniserat järn får formen Fe++ när den saknar elektroner och 2 elektroner har lämnat järnet.

Fria radikaler är atomer som saknar sitt elektronpar.

Fria radikaler försurar kroppen.

Antioxidanter har förmågan att avge sina elektroner utan att behöva kompenseras med nya elektroner. På detta sättet så kan de neutralisera de fria radikalerna.

Neutralisera kroppen mot fria radikaler:

Det är flera faktorer som påverkar hur mycket fria radikaler vår kropp har. Har vi en ämnesomsättning som fungerar normalt, intar bra föda samt lever ett sunt och positivt liv så har kroppen en förmåga att hålla balansen av fria radikaler på en normal nivå.

Det är när obalans råder som något måste göras!

Ät mat som innehåller mer antioxidanter!
Ät mat som är mer basisk
Undvik stress, sov och ät på regelbundna tider
Undvik förorenad luft, alkohol och cigaretter
Drick nyttigt och rent vatten

Fysiskt träning är bra och utsöndrar överskottsyra från kroppen genom svettning.
Att genomgå en kroppslig rening samt försöka sanera kroppen från tungmetaller är viktig om obalans råder till förmån för de fria radikalerna. Tungmetallerna binds av kost som är mer basisk. Mental och psykisk hälsa skapar en bra grund för kroppens självsanering av fria radikaler.

Dålig matsmältning överlag innebär att man inte producerar tillräckligt mycket av aminosyror av det protein man äter. Aminosyrorna binder i sig fria radikaler och fungerar därför kelaterande för tungmetaller. I stället för att fungera toxiskt så kan då mineraler som järn, zink och kalcium i stället ingå i ämnesomsättningen och göra nytta för kroppen, medan tungmetaller som kvicksilver, bly, kadmium m fl kan bindas och tas om hand och rensas ut utav kroppen. Detta resonemang från alternativhåll innebär därför att vår matsmältningsförmåga är av stor vikt för neutraliserandet av fria radikaler. Dvs en väl fungerande matsmältning är A och O för helhetshälsa och därför kan en kroppslig rening vara så viktig för att förbättra kroppens ämnesomsättning i stort.

Afrohår

Löss

Huvudlöss är ett växande problem


Vem som helst och ALLA hårsorter kan drabbas av huvudlöss. Under de senaste 10 åren har problemen med huvudlöss ökat kraftigt. Det är framförallt barn mellan 3-11 år som drabbas. Ofta brukar problemen uppmärksammas vid terminsstart på dagis och i skolor, men angrepp förekommer under hela året. Enligt Läkemedelsverket visar en amerikansk undersökning att huvudlöss är den näst vanligaste åkomman som sprids bland skolbarn efter förkylning.

Löss trivs bra nära hårbotten. De kan varken hoppa eller flyga. Det krävs därför nära kontakt hår mot hår för att lössen ska kunna krypa över och smitta en ny person. Risken för spridning av löss via kammar, hårborstar eller mössor är mycket liten. Lössen har svårt att klara sig utanför hårbotten som är varm och fuktig, där de kan suga blod. Om en lus skulle fastna i en mössa kan den överleva där i ca ett dygn, men efter bara fyra timmar är den i så dåligt skick att den inte kan fortplanta sig.

Barn som nyligen blivit smittade och vuxna som har löss har ofta inga symptom och kan därför lätt smitta andra utan att själva veta om det. Det är med andra ord lätt att hela familjen drabbas om någon i familjen får löss.

Många skolor och dagis försöker informera föräldrarna om att det går huvudlöss. Tyvärr upplever många skolsköterskor att föräldrarnas insats inte räcker till enligt en undersökning som Läkemedelsverket genomförde 2001. Föräldrars brist på engagemang samt språksvårigheter är några av orsakerna bakom det växande problemet med huvudlöss.

Självklart kan du inte göra besök hos din frisersalong då du har löss pga smittorisken.

SALONGEN REKOMMENDERAR: LINICIN SHAMPOO SOM FINNS PÅ APOTEKET


Löss beror inte på bristande hygien


Många som får löss skäms och tror att problemen beror på dålig hygien. Så är det inte. Löss trivs faktiskt bättre i rent hår än i smutsigt hår. Dagens problem med huvudlöss beror snarare på dålig kunskap om löss, och att så få tar sig tid att regelbundet undersöka om de är drabbade. Dessutom vågar många inte prata om att de har löss. Det är därför viktigt att berätta för andra på dagis och i skolan om du har löss. Gör du inte det är risken stor att andra drabbas och att du själv får tillbaka lössen - det är ju någon i din närhet som smittat dig!

Hur du blir av med löss och kan undvika de kan du läsa mer om HÄR

Afrohår

Löss och afrohår


Myterna är många om löss och afrohår, t ex att lössen inte kan fastna på afrohår men allt detta stämmer inte. Man kan alltså få löss om man har afrohår.

Det finns dock afrikanska och icke afrikanska huvudlöss.

De afrikanska huvudlössen fäster sig speciellt i afrikanskt hår, medan de icke-afrikanska huvudlössen har anpassat sig till hår som inte är lika krulligt och strävt och återfinns t ex i Norden.

Barn med afrohår löper därför inte lika stor risk att få hårlöss som etniskt nordiska barn i Norden. För övrigt så använder man fler oljebaserade hårprodukter på afrohår. Oljorna gör hårstråna halare för lössen att få fäste och lägga ägg. De överlever oftast inte utan dör.

Däremot kan det förstås vara svårare att kamma ett naturellt, tjockt afrohår med en fin luskam.

Vi rekommenderar att man gör en oljeinpackning och om det behövs en texturizer för att mjuka upp hårstråna och lättare kunna kamma igenom håret.

Ett mindre roligt alternativ är förstås att klippa ned håret kort men inte alltid nödvändigt.

SALONGEN REKOMMENDERAR: LINICIN SHAMPOO SOM FINNS PÅ APOTEKET


För mer tips läs gärna denna
artikel.


Afrohår

FIA-METODEN

Fia-metoden klassificerar hår utifrån tre variabler: Textur, kvalitet och massa. Ett hår klassificerat enligt Fia-metoden kan t.ex. ha typen 3b/m/ii

1: TEXTUR

1) RAKT HÅR
1a - spikrakt
1b - rakt men med lätt fall, tillräckligt för att ge volym, ser inte vågigt ut.
1c - rakt med fall och en eller ett par synliga S-vågor (t.ex. i nacken eller vid tinningarna)

2) VÅGIGT HÅR
2a - lösa, utsträckta S-vågor i hela håret
2b - tätare och tydligare S-vågor (liknar vågor som kan fås genom att fläta fuktigt hår)
2c - tydliga S-vågor och en och annan spiralformad lock

3) LOCKIGT HÅR
3a - stora, lösa spiralformade lockar
3b - mindre spirallockar med mycket spänst i
3c - små, kraftiga korkskruvar

4) MYCKET LOCKIGT HÅR
4a - kraftigt ihopkrullade S-lockar
4b - kraftigt ihopkrullat hår som krusar sig i ett Z-mönster

2: KVALITÉT

F - Fint
Tunna hårstrån som nästan är genomskinliga när de hålls mot ljuset.
Lösa hårstrån är svåra att se även mot en kontrasterande bakgrund.

Du kan testa att rulla ett hårstrå mellan tumme och pekfinger. Fint hår är svårt att känna eller känns som en tunn silkestråd.

M - Medium
Strån som varken är fina eller grova. Vanligt bland kaukasier.

Du kan testa att rulla ett hårstrå mellan tumme och pekfinger. "Normalt" hår känns som en bomullstråd. Du kan känna det, men det är inte hårt eller stelt. Det är varken fint eller grovt.

C - GROVT
Tjocka strån som lätt ses mot de flesta bakgrunder. Vanligt bland människor med asiatiskt eller afroamerikanskt ursprung.

Du kan testa att rulla ett hårstrå mellan tumme och pekfinger. Grovt hår känns hårt och påminner mycket känslan av en stål- eller nylontråd.

3: MASSAN
Gör en hästsvans med så mycket hår som möjligt i den. Försök få det mesta eller allt ditt hår däri, om du så måste sätta den mitt på huvudet för att lyckas med det. Mät omkretsen av hästsvansen. Om du har lugg och/eller inte kan få med allt hår, justera omkretsen utifrån hur stor del av ditt hår du har mätt. För att mäta omkretsen, ta ett måttband. Linda det runt din hästsvans, precis under gummisnodden och läs av.

i - TUNT (mindre än 5 cm omkrets)
ii - MEDIUM (5-10 cm omkrets)
iii - TJOCKT (mer än 10 cm omkrets)


BESÖKSADRESS:

KUNGSHOLMS STRAND 169
T - Fridhemsplan eller buss 65 från Vasagatan mot Fredhäll, gå av vid station Industrigatan
112 48 STOCKHOLM

ÖPPETTIDER SALONGEN:

Måndag - Fredag: Endast efter bokningar

Lördag: 10 - 15

Webbokningen har öppet dygnet runt!

KONTAKTA OSS:

Tel: 08 - 651 15 50

E-post: afrohair@afrohair.se

WEBBOKNING: BOKA TID HÄR
Hyperskins - Webb 2.0, Grafiskdesign och CMS-verktyg